Kolik ve bununla ilgili yapabilecekleriniz
Kolik, bebeklerin %10 ila %30'unda iki haftadan üçüncü aya kadar olan açıklanamayan, aşırı bir ağlamadır. Bir ebeveyn olarak, hiçbir yaptığınız işe yaramıyor gibi gözüktüğünde endişelenmeniz gayet normaldir. Bebeğinizin bu yaştaki hayatın ortak ağrılarından birinden geçmekte olabileceğini düşünün. Koliğin ortaya çıkmasının pek çok nedeni olabilir ve kesin olan hiçbir sebep bulunamamıştır. Bazı araştırmacılar, koliğin bebekler için normal ağlama eğrisinin en uç noktası olduğunu öne sürmektedir.
Kalıcı ve aşırı ağlama
Bebeğinizin ağlamasının birçok nedeni olabilir; gaz, sıcak veya soğuk algınlığı, yalnızlık veya onları rahatsız eden başka bir şey… Özellikle yeni bir ebeveynseniz, bebeğinizi neyin rahatsız ettiğini anlamak ilk başta sizin için zor olabilir. Yavaş yavaş bebeğinizin ipuçlarını doğal olarak anlamaya başlayacaksınız. Bununla birlikte, en sabırlı ebeveynleri bile çileden çıkarabilen bir tür kalıcı, kontrol edilemeyen ağlamalar da vardır. Kolik, bebeğinizin 3 saate kadar ağlamasına neden olabilir.
Kolik atak herhangi bir zamanda olabilir, ancak genellikle beslenmelerinden sonra olma eğilimindedir. Kolik öğleden sonraları ve akşamları daha sık görülür ve genellikle haftada en az üç gün olur.
Her şeyden önce, sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Kolik ağlamaları oldukça sinir bozucu bir durum olabilir, ama sonsuza kadar sürmeyeceğini unutmayın. Çoğu bebek 3-4 ayı geçtiğinde kolikten kurtulur. Kolik geçiren bir bebek için en iyi ilacın sevgi, anlayış ve sabır olduğunu unutmayın.
Bebeğim neden kolik oldu?
Bebeğinizin kolik belirtileri gösterdiğini fark ederseniz endişelenmenize gerek yoktur. Gördüğünüz gibi kolik yaygın bir durumdur. Kolik ile ilgili en kötü şey, olası bir ebeveyn-bebek ilişkisinin bozulmasıdır. Stres altındaki ebeveynler bebeklerine karşı davranışlarını değiştirebilirler ve bu varolan sorunu ağırlaştırabilir. Suçluluk, korku veya kaygı duygusundan kaçınmaya çalışın. Kolikli bebekler genellikle sağlıklıdır ve normal kilo alımına sahiptir. Kolik hakkında birçoğu kramp, şişkinlik ve gaz gibi sindirimle ilgili problemlerle ilişkili olan çeşitli nedenler ortaya atılmıştır. Ama aynı zamanda açlık, aşırı beslenme, alerji, kaygı veya hayal kırıklığı da kolik nedenleri olabilir.
Büyük olasılıkla bebeğiniz karnındaki aşırı gaz nedeniyle kolikten muzdariptir. Bu durum, bebeğiniz beslenirken havayı yuttuğunda ve aynı zamanda günlerinin çoğunu yatay bir konumda geçirdiğinde gerçekleşir. Bununla birlikte, gazın neden değil, aşırı ağlamanın sonucu olabileceğini öne süren araştırmacılar da mevcuttur.
Bebeğinizde kolik olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bilim insanları arasında mutabık kalınan tek bir kolik nedeni olmadığı için, kolik tanımı konusunda bir uzlaşma yoktur. Kolik genellikle sağlıklı bir bebekte art arda 3 hafta boyunca günde 3 saatten fazla, haftada 3 günden fazla ağlama olarak tanımlanır.2 Bu nedenle, bazen bebeğinizin kolik olup olmadığı çok net değildir; günlük davranış ve ruh hallerini yakından takip ettiğinizden emin olun. Dikkat etmeniz gereken bazı özel noktalar vardır, örneğin:
- Bebeğiniz öğleden sonraları veya akşamları ısrarla ağlar ve sakinleştirilmesi zordur.
- Sonlara doğru bebeğinizi ağlaması daha yoğun hale gelir.
- Bebeğinizin karnının sert veya şişmiş görünüp görünmediğine bakın. Ayrıca yumruklarını sıkıştırabilir, yüzü kızarabilir, bacaklarını karnına doğru çeker veya sırtını yay gibi büker. Tüm bu fiziksel hareketler karın ağrısını gösterir.
Bebeğinize Yardım etmek için neler yapabilirsiniz?
Kolik bir hastalık olmadığından, bebeğinize semptomları hafifletmek için verebileceğiniz herhangi bir ilaç yoktur. Kolik tıbbi bir sorun olmadığından, yapabileceğiniz en önemli şey bazı başa çıkma stratejilerine sahip olmaktır. Bununla birlikte, bebeğinizin olabildiğince rahat olması, desteklendiğini ve sevildiğini hissetmesi için atabileceğiniz birkaç adım mevcut:
- Bebeğiniz ağlamaya başladığında sakin ve huzurlu bir yer bulun ve bebeğinizi yanınızda tutun, örneğin bir bebek taşıyıcısında ve hafifçe sırtına vurun.
- Bebeğiniz ağlamaya devam ederse, başı dirseğinizin iç kısmına gelecek şekilde destekleyerek yüzükoyun kucağınıza yatırın ve ardından sırtına hafif hafif masaj yapın. Bu, bebeğinizin ağız yoluyla gazını çıkartmasına ve aynı zamanda rahatlamasına yardımcı olabilir. Karnına dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapabilirsiniz, biraz karşı basınç bazen şişmiş bir karnı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
- Kundaklama bebekleri sakinleştirmeye ve aşırı uyarımı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Sıcaklık çok etkilidir, güzel ve ılık bir banyo yaptırın.
- Birçok bebek için anne karnında yaşadıklarını taklit etmek işe yarayabilir. Bulaşık makinesi veya elektrikli süpürge çalıştırarak yahut onu 'piş piş'leyerek anne karnında duyduğu kan akışının sesini taklit edebilir ve bu arada onu yavaş hareketlerle sallayabilirsiniz.
- Bebeğinizin bacaklarını bisiklet hareketiyle hareket ettirmeyi deneyin, bu rahatlamaya ve gazın çıkmasına yardımcı olur.
- Stresli olursanız yapılacak en iyi şey yardım istemektir. Eşiniz, bir aile üyeniz veya bir arkadaşınız yakınınızda ise bebeğinizi sakinleştirmeye çalışın. Bebeğiniz endişeli olduğunuzu algılarsa, rahatlayamayabilir.
- Emziriyorsanız, lahana, soğan, baharatlı yiyecekler veya yağlı yiyecekler bebeğinizin sindirimini etkileyebilir. Etkisi olup olmadığını görmek için bu yiyecekleri sınırlamaya çalışın.
- Bebeğiniz mama yiyorsa, mamayı paketin üzerindeki talimatlara göre hazırladığınızdan emin olun, asla ekstra toz veya su eklemeyin. Daha fazla sindirim konforu için özel tasarlanmış mamalar krampları ve şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Çok sık mama değişikliği yapmayın, bebeğinizin alışması için zamana ihtiyacı vardır.
- Her zaman olduğu gibi, herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurun. İnek sütü proteini alerjisi gibi koliklerin herhangi bir tıbbi nedenini ekarte edebileceklerdir.
Bu ipuçlarının ve önerilerin size ve bebeğinize birlikte yardımcı olmasını umuyoruz. Ebeveynlik iniş ve çıkışlarla doludur, ancak konu bebekler olduğunda kısa sürede pozitiflerin negatiflerden daha ağır bastığını göreceksiniz. Sadece 3 anahtar şeyi hatırlayın: sabır, çok sevgi ve bebeğinizin her geçen gün büyümesini ve değişmesini izlemenin keyfi.
Kaynakça
- Michelle M. Garrison & Dimitri A. Christakis. A Systematic Review of Treatments for Infant Colic. Pediatrics. 2000 106(1): 184-190
- Shamir et al. Infant crying, colic, and gastrointestinal discomfort in early childhood: a review of the evidence and most plausible mechanisms. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2013 Dec;57 Suppl 1: S1-45.
- Lucassen et al. Effectiveness of treatments for infantile colic: systematic review. BMJ. 1998 23;316(7144):1563-9.
- Book: Harvey Karp, M.D. The Happiest Baby On The Block: The New Way to Calm Crying and Help Your Newborn Baby Sleep Longer Random House USA Inc (2015)
- Gass, Rogers & DiGiulio. Can dietary modifications among breastfeeding mothers reduce the incidence of colic in breastfed infants? Evidence-Based Practice. 2018, 21(5):12–13
- Taubman B. Parental counseling compared with elimination of cow's milk or soy milk protein for the treatment of infant colic syndrome: a randomized trial. Pediatrics. 1988 81(6): 756-761