Diş Çıkarma
İlk dişleri ortaya çıktığında, bu bebeğiniz için büyük bir dönüm noktası olacaktır! Dişler, insan kemiklerinin en sert olanlarıdır. Diş çıkarma, bebeğinizin büyümesinin doğal bir sürecidir. Aslında bebek için sanıldığı kadar acı verici olmasa da, bebeğin hayattaki her şeyin kolay olmadığını hissettiği ilk acı diş çıkarma ile başlar. Bebekler zamanla bu duruma alışırlar ve daha fazla diş çıkardıkça zamanla daha az sinirli veya huzursuz olurlar. Sonunda, tüm dişleriyle gülümsemesini görünce, diş çıkarma konusundaki endişelerinizin ortadan kalktığını göreceksiniz!
İlk “süt dişleri”
İlk dişlerin çıktığı belirli bir yaş yoktur. Bazı bebekler bazen dişlerle doğarken bir başkasının dişleri 13 aylıkken çıkar. Dişlerin çıktığı zaman hakkında endişelenmemelisiniz. Bebeğinizin tırnakları ve saçları varsa, dişler her zaman tırnaklar ve saçlarla aynı doku kaynağını paylaştığından onlar da zamanla çıkacaktır. Ortalama olarak, yaklaşık 3 aylık olan bebekler ortamı yeni ve heyecan verici bir araçla keşfetmeye başlar; ağızları ile. Ağız, bebeğinizin dünyayı keşfettiği birincil organdır. Bebekler normalden daha fazla tükürük üretmeye ve ellerini (ve ayaklarını) ağızlarına sürekli olarak koymaya başlarlar. Yeni bir dişin her an çıkabileceğini düşünebilirsiniz, ancak bir bebeğin ilk dişi genellikle doğumdan birkaç ay sonra çıkar.
Bebeğinizin ilk dişi çıktığında, çocuk doktorunuz bebeğinizin tüm diş sağlığını gözlemleyerek ve bebeğinizin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamak için bir diş hijyeni uygulamasına başlamanıza yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin gülüşünün büyüdüğünü ve geliştiğini görmek gerçekten özel bir şey! Bununla birlikte, yeni dişler rahatsızlık ve sinirlilik haline neden olabilir. Diş çıkarmanın, bebeğinizin büyümesinin doğal bir süreci olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
Bebeğimde görülecek bazı belirtiler nelerdir?
Tarih boyunca, diş çıkarma ile nasıl başa çıkılacağını gerçekten hiç anlamadık. Diş çıkarma, bazen çok çeşitli semptomların ana kaynağı olarak gösterilmektedir. Ancak genellikle, gelen ilk dişler iki alt orta diştir ve çoğu çocuğun tüm bebek dişleri 3 yaşına kadar çıkmış olacaktır. Bazı bebekler tüm diş çıkarma sürecini hiçbir rahatsızlık duymadan geçirirler. Bununla birlikte, çoğu bebek dişleri ortaya çıktığında huzursuz ve sinirli olur. İşte minik yavrunuzda fark edebileceğiniz birkaç değişiklik:
- Şimdiye kadar bebeğinizin en büyük meşgalesinin salya salgılamak olduğunu fark etmişsinizdir. 6 ay civarında daha da fazla salya salgılamalaya başlayabilirler. Bebeğinizin tükürük bezleri, katı gıdaların bebeğinizin beslenmesine girmesi beklentisiyle artık tamamen olgunlaşmıştır ve bu nedenle daha fazla tükürük üretmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bebeğinizin diş etleri şişebilir ve hassaslaşabilir. Bu durumda vücudu ancak onları korumak ve kurumalarını önlemek için daha fazla salya üretecektir.
- Bebeğiniz, oyuncaklar veya kendi elleri ve parmakları gibi her türlü nesneyi kemirmek isteyebilir. Öte yandan, küçük çocuğunuz yiyeceklerle, özellikle de katı maddelerle daha az ilgilenebilir.
- Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında bu durum rahatsız edici ve hatta acı verici olabilir. Bebeğinizin daha huzursuz veya sinirli olduğunu fark edebilirsiniz ki bu durum tamamen normaldir. Aynı durumda siz olsanız durum pek de farklı olmazdı!
- Diş çıkarma ishale veya ciddi ateşe neden olmaz. Ancak bebekler diş çıkarma sırasında ağızlarına her türlü nesneyi sokabileceğinden, bazı mikropların vücutlarına girmesine neden olabilirler. Bazı bebeklerde diş çıktığı gün ve bir gün önce sıcaklıkta hafif bir artış meydana gelir. Ancak bebeğinizin 38°C'den yüksek bir ateşi varsa, bunun altında yatan başka nedenleri araştırmalısınız. Diş çıkarmanın ishale veya gevşek dışkıya neden olduğu yaygın bir yanlış kanıdır.
Bebeğinizin rahatsızlığını nasıl giderirsiniz?
Miniklerin dişlerinin görünmesi için önce rahatsız edici hatta ağrılı olabilen diş etlerinin patlaması gerekir. Bu, bebeğinizin yemek saatlerinde ve yatmadan önce daha huzursuz ve isteksiz olmasına neden olabilir. Endişelenmeyin, bu geçişi tüm aile için olabildiğince ağrısız hale getirmek için bazı ipuçlarımız var.
- Ellerinizi yıkadıktan sonra bebeğinizin diş etlerini birkaç dakika hafifçe ovalayabilir veya bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Emin olun bu onları biraz olsun rahatlatacaktır! Daha önce çıkmış olan dişleri fırçalamak ve diş etlerinin patlamak üzere oldukları yerlere masaj yapmak için yumuşak bir diş fırçası da kullanabilirsiniz.
- İltihaplı diş etlerini soğutmak rahatsızlığı hafifletebilir. Buz veya soğuk ıslak bir bez yardımıyla diş etlerini soğutabilirsiniz.
- Normalden daha düşük bir sıcaklıkta süt içirmek veya soğuk meyve ve sebze vermek ağrıyı hafifletmek için harika bir yol olabilir. Katı gıdalar, hassas diş etleriyle teması en aza indirmek için soğuk pürüzsüz bir püre olarak verilebilir. Ancak bebeğiniz, çıkmaya çalışan bir dişe karşı basınç sağlamak ve diş etlerine masaj yapmak için soğutulmuş sert yiyecekleri çiğnemeyi de tercih edebilir. Her bebek benzersizdir ve onun için neyin en iyi olduğunu bulmaya çalışmanız gerekebilir.
- Diş çıkarma halkaları gibi ticari olarak satılan dişlikler ateşli diş etlerini yatıştırmak için harika bir yol olabilir. Bu nesneleri de soğutabilirsiniz, ancak her zaman buzdolabında ve dondurucuda değil! Dondurulmuş eşyalar bebeğinizin ağzına ve diş etlerine zarar verebilir.
- Bebeğiniz diş macunlarını reddedebilir ve daha tanıdık nesneleri ağzına koymayı tercih edebilir. Bebeğinizin hangi tür nesnelere erişebileceğine dikkat edin. Güveniği elden bırakmayın ve bu öğelerin sağlam olduğundan ve küçük parçaların veya boyaların çıkmayacağından emin olun.
- Elbetteki onu sevmeniz ve ona sarılmanız bebeğinizi yatıştırmak ve sakinleştirmek için her zaman en güzel yoldur.
- Bebeğinizin durumu rahatsız olmanın ötesinde gibiyse mutlaka doktorunuza danışın.
- Ticari olarak temin edilebilen diş çıkarma jelleri genellikle diş etlerine yapışmazlar, ancak etkisiz ve hatta kolayca yutulabildiği için tehlikeli olduklarından tavsiye edilmezler.
Kaynakça
- Sood, S., & Sood, M. (2010). Teething: myths and facts. Journal of Clinical Pediatric Dentistry, 35(1), 9-13.
- Macknin, Piedmonte, Jacobs & Skibinski. Symptoms Associated With Infant Teething: A Prospective Study. Pediatrics 2000, 105 (4) 747-752
- Wake, Hesketh & Lucas. Teething and Tooth Eruption in Infants: A Cohort Study. Pediatrics 2000, 106 (6) 1374-1379
- Lisa Markman. Teething: Facts and Fiction. Pediatr. Rev. 2009. 30, 59-64.