Pirinçli Bebek Mamaları: Pirincin Besin Değerleri
Bebek beslenmesinde, bebek 6 aylık olunca sağlığını takip eden doktorunuz anne sütüne ek olarak hangi gıdaları, ne şekilde ve ne zaman bebeğimizin diyetine eklemeye başlamamız gerektiğini anlatacaktır.
Bu ilk geçiş aylarında, temel gıdaları süt olmaya devam ederken bebeğimizin başka tat ve dokularla tanışarak keyif almasını sağlayacak ek gıdaları beslenmelerine eklemeyi değerlendirebiliriz. Bu süreçte bebeğimizin gelecekteki beslenme alışkanlıklarının ve tat tercihlerinin zeminini oluşturduğumuzu unutmamalıyız.
Tahıllar, sağladıkları enerji, demir, kalsiyum ve vitaminler gibi besin değerleri ile bebeğimizin beslenmesine dahil edebileceğimiz ilk ek gıdalardandır.
Pirincin temel özellikleri
Pirinç dünyadaki en önemli gıdalardan biridir. Günümüzde bilim insanları, insanlara katkı sağlamak için pirincin besin değerini daha da artırmaya çalışmaktadır. Pirinç, yüksek enerji veya kalori içerikli ve protein bakımından biyolojik değeri yüksek bir gıdadır.
En kolay hazmedilebilen tahıllardan biri olan pirinç, kalp-damar sağlığı için önemli olan anti-oksidan özelliği vardır ve ayrıca çok az miktarda sodyum ve yağ içerirken gluten içermez.
Pirinç, fosfor, magnezyum, folik asit, selenyum veya potasyum ve B1, B2, B6, E vitamin kaynağıdır.
Bebeğiniz ne zaman pirinç yiyebilir?
- İlgili sağlık profesyonelinin tavsiyesi ve yönlendirmesi ile 4. aydan itibaren bebeğinize pirinç vermeye başlayabilirsiniz.
- Gluten içermediği, dokusu yumuşak olduğu ve sütle (anne sütü veya devam sütü) hazırlandığından bebeğinizin kolayca sevebileceği ve yiyebileceği bir gıda olan pirinç ununun 6 aylıktan itibaren verilmesi de çocuk doktorları tarafından tavsiye edilebilir.
- Böylece tadı ve kıvamı ile hoş gıdalar, bebeklerde katı gıdaya geçiş sürecini de kolaylaştırırlar.
Bebeğinize pirinci nasıl verebilirsiniz?
Bebeğiniz için pirinç hazırlarken tuz kullanmamak, öncesinde pirinci yıkamak ve pirinci bol su ile pişirip, piştikten sonra suyunu süzmek önemlidir.
Bebeğiniz oturur hale geldiyse ve yiyeceklere ilgi gösteriyorsa, haşlanmış pirinci lapa halinde ve almasının kolay olması için elinizle sıkıştırıp küçük toplar haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz.
Ev yapımı mama şeklinde vermek isterseniz, pirinci haşladıktan ve süzdükten sonra bir yandan pirinci ezerken bir yandan da süt veya sebze suyu ekleyerek kremsi bir doku elde edebilirsiniz. Eğer bu karışımı sebze sularıyla yapıyorsanız içine ayrıca natürel sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz ve bu temel karışıma zaman içerisinde sebzeler veya protein kaynakları ekleyerek yavaş yavaş ilerleyebilirsiniz.
Bebeğiniz için pratik bir şekilde pirinçli bir mama kullanmayı tercih ederseniz, vitamin ve mineraller açısından bebeğinizin günlük ihtiyacının karşılanmasına destek olan mamalar kullanmanızı öneririz.*
*BRD karşılama tablosundaki % miktarlarda.
Bebeğiniz için pirinçli mama önerilerimiz:
Hero Baby Sütlü Muzlu Pirinçli kaşık mama ve Hero Baby İlikli Kemik Sulu Kabaklı Pirinçli kavanoz mama, ek gıdaya geçtiğiniz dönemde kullanabileceğiniz alternatiflerdir.
Kaynakça:
- https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190702-1.htm
- Sarwar, M. H., Sarwar, M. F., Sarwar, M., Qadri, N. A., & Moghal, S. (2013). The importance of cereals (Poaceae: Gramineae) nutrition in human health: A review. Journal of cereals and oilseeds, 4(3), 32-35.